ROBOTI & ROBOTIKA


Bogdan Veličković IV-3

Da li ste znali?RoboCup je godišnje međunarodno takmičenje u robotici koje je predložila i osnovala grupa univerzitetskih profesora (uključujući Hiroakija Kitano, Manuela M. Veloso i Minoru Asada) 1996. godine. Cilj takmičenja je da promoviše robotiku i istraživanje veštačke inteligencije nudeći javno privlačan – ali ogroman – izazov. Naziv RoboCup je skraćenica od punog naziva takmičenja, "Robot Soccer World Cup", ali postoje mnoge druge oblasti takmičenja kao što su "RoboCupRescue", "RoboCup@Home" i "RoboCupJunior". 2019. godine međunarodno takmičenje je održano u Sidneju, Australija. Piter Stoun je aktuelni predsednik RoboCup-a, a od 2019.

„Konkurencija gura napredak u tehnologijama. Ono što naučimo od robota koji igraju fudbal ili se kreću po lavirintu može se primeniti na industriju i pomoći nam da rešimo teške probleme u stvarnom svetu“, rekao je profesor Moris Pagnuko, šef škole računarskih nauka i inženjerstva na UNSV.

Zvanični cilj projekta:
„Do sredine 21. veka, tim potpuno autonomnih humanoidnih robota fudbalera pobediće u fudbalskoj utakmici, u skladu sa zvaničnim pravilima FIFA, protiv pobednika poslednjeg Svetskog prvenstva.“

Takmičenje je planirano da se održi u Bangkoku na Tajlandu od 11. do 17. jula 2022. Više informacija će biti objavljeno na veb stranici događaja kada bude dostupno, uključujući poziv za učesnike, pravilnik i spisak timova koji učestvuju.Utakmica

GalerijaRoboCup1
RoboCup2
RoboCup3

Izaberite robota

Mars Rover

The Curiosity Rover

Više od pedeset godina nakon što je čovečanstvo otišlo na Mesec, još uvek gledamo u zvezde sa strahopoštovanjem i čudom, tražeći misterije univerzuma.
Davne 2012. godine, NASA-in Curiositi Rover približio je svemir svima nama svojim značajnim dodirom na krater Gale na Marsu.
Sletanje je pomoglo da se ponovo oživi interesovanje za "Crvenu planetu" širom Zemlje, a tokom godina od sletanja Rovera, obezbedilo je naučnoj zajednici nezaboravan katalog naučnih otkrića i uvida.
U 2020. nastavile su se vesti iz Kjuriositija - poput ove "zapanjujuće selfi" slike.

Galerija

Rover1
Rover2
Rover3
Rove4
Rover5
Sophia Robot

"Sophia" the Robot

Roboti nalik ljudima i njihove interakcije sa svetom su osnovni deo naučne fantastike; 2016. godine, robot "Sophia" iz kompanije Hanson Robotics, učinila je to naučnom činjenicom.
Ova izuzetno realistična kreacija – opisana kao „jedinstvena kombinacija nauke, inženjeringa i umetnosti“ na veb lokaciji Hanson, pojavila se u Ujedinjenim nacijama, stekla saudijsko državljanstvo i svratila u Večeras u emisiji radi intervjua.
Ovo zapanjujuće dostignuće nam je pokazalo da misli Isaka Asimova ostaju dalekovidne kao i uvek.

Galerija

Sophia1
Sophia2
Sophia3
Sophia4
Sophia5
Asimo Robot

ASIMO

Prvobitno predstavljen svetu 2000. godine, ASIMO robot iz Honde – nazvan po Isaku Asimovu i naglašen kao „najnapredniji humanoidni robot na svetu“ – oduševio je svojim modelom iz 2011. godine.
Prijateljska, pristupačna i revolucionarna kreacija koja je zaslužila titulu prvog robota koji hoda na dve noge, ASIMO (Napredni korak u inovativnoj mobilnosti) pokazao je svetu koliko ovi humanoidni roboti mogu biti svestrani - prepoznaju pokretne objekte, reaguju na ljudske gestove , i još mnogo toga.
ASIMO je prestao sa proizvodnjom 2018. godine, ali njegovo nasleđe živi.

Galerija

Asimo1
Asimo2
Asimo3
Asimo4
Asimo5
Pepper Robot

The Pepper Robot

Interakcija čoveka i robota napravila je još jedan ogroman korak sa proizvodnjom Peppera iz SoftBank Robotics.
Objavljen 2014. Pepper može prepoznati lica i osnovne ljudske emocije; njegovo programiranje ga je učinilo savršenim za kompanije, škole i institucije širom sveta da ga koriste kao pomoćnike i vodiče.
Danas postoji preko 2.000 kompanija širom sveta koje koriste Pepper. U stvari, Pepper roboti su se čak pojavili i navijali za japanski bejzbol tim usred pandemije.

Galerija

Pepper1
Pepper2
Pepper3
Pepper4
Pepper5
Aibo Robot

AIBO

"Čovekov najbolji prijatelj" prešao je na sledeći nivo sa novom generacijom AIBO-a.
Napredni model originalne robotske senzacije iz kasnih 1990-ih, nova generacija AIBO-a mogla je da izvodi trikove, prepoznaje lica, pa čak i odgovara na komande (sve bez neurednog čišćenja koje zahtevaju pravi psi).
AIBO je pokazao svetu – u pravom stilu Filipa K. Dika – da je carstvo robotskih životinja napredovalo barem do sveta humanoidne robotike.

Galerija

Aibo1
Aibo2
Aibo3
Aibo4
Aibo5

Naruči


{{Kolicina * 2899 + "$"}}